De ziekte van Ledderhose

02-01-2016

Het is een pijnloze verschrompeling van het bindweefsel van een peesplaat aan de onderzijde van de voet. Het is te herkennen aan de kleine bultvormingen onder de voet. Doordat deze aan de onderzijde van de voet zitten, kan dit tijdens het staan en lopen leiden tot pijnklachten. Het komt vooral op middelbare en oudere leeftijd voor en meer bij mannen dan bij vrouwen.


Oorzaken
De ziekte van Ledderhose kan familiair aanwezig zijn en is aangeboren. Het verschrompelen van het bindweefsel kan ook in de handen voorkomen, dit wordt de ziekte van Dupuytren genoemd.


Symptomen
De ziekte van Ledderhose kan in principe geheel klachtenvrij verlopen. De bultvorming onder de voet is normaal gesproken pijnloos. Echter bij een afwijkende voetstand kan de peesplaat, waarin de bindweefselknobbels zich bevinden, overbelast raken. Door de aanwezigheid van Ledderhose zal het peesblad verkorten. Bij een afwikkeling, waarbij de voet teveel naar binnen zakt, wordt de rek op de peesvezels rondom de knobbels groter. Dit veroorzaakt dan mogelijk wel pijnklachten. Ook als de bultvorming groot van omvang is, kan dat leiden tot ongemak bij het staan en lopen en tot gebrek aan ruimte in de schoenen. De meeste mensen hebben 's morgens na het uit bed stappen de meeste pijn aan hun voeten. Kramp en kortstondige pijnscheuten zijn de meest voorkomende klachten, maar die verdwijnen snel na wat gelopen te hebben. Klachten met pijn zonder vorming van verhardingen zijn overigens meestal te wijten aan een andere aandoening, fasciitis plantaris.

 

Behandelmogelijkheden


Operatie
Een chirurgische ingreep bij deze ziekte vindt niet veel plaats. Wanneer er hardnekkige bultvormingen ontstaan, veelal in combinatie met de ziekte van Dupuytren aan de handen, gaat men soms over tot een chirurgische ingreep.


Bestralen
Bestraling van de peesplaat onder de voet kan de klachten doen verminderen. Daarnaast wordt getracht de progressiviteit van de ziekte te verminderen. Het is dan ook beter om in een vroeg stadium van de ziekte te bestralen. Bestraling vindt plaats in het ziekenhuis.

 

Podotherapie
De podotherapeut kan zolen maken om de pees te ondersteunen en de verdikkingen druk vrij te leggen. Door het ondersteunen van de pees wordt deze minder intensief belast, waardoor eventuele pijnklachten verminderen.


Shockwave therapie en fysiotherapie
Shockwave therapie is een therapie waarbij er hoog energetische geluidsgolven het lichaam ingebracht worden. Positieve effecten bij meerdere pees gerelateerde klachten zijn al aangetoond. Er komt steeds meer bewijs dat shockwave therapie ook effect heeft op de pijnklachten bij deze ziekte. Wanneer de ziekte nog niet in een vergevorderd stadium is, kan shockwave therapie overwogen worden. Veelal wordt dit gecombineerd met intensieve rek en massage oefeningen. Shockwave therapie wordt bij enkele fysiotherapie praktijken aangeboden.

Wilt u meer weten over deze aandoening en de behandelmogelijkheden neem dan contact met ons op en vraag naar Ronald Dirkx