Voorste kruisband letsel

25-09-2017

 

Er komen steeds meer knieblessures voor met als oorzaak dat mensen meer en intensiever sporten. Een bekende en ernstige knieblessure is een gescheurde voorste kruisband. Hoe herkennen we een kruisbandbeschadiging en wat houdt de operatie en behandeling in?

 

Het kniegewricht bestaat uit twee botdelen: het dijbeen en scheenbeen. Aan de binnen- en buitenzijde van de knie lopen banden die zorgen voor de zijdelingse stabiliteit. Midden in de knie zitten de voorste- en achterste kruisband. De voorste kruisband zorgt ervoor dat de knie geen (ver)grote draaibeweging kan maken en dat het onderbeen niet te ver naar voren kan bewegen. Deze stabiliserende functies zijn erg belangrijk als er intensief wordt gesport.


Het afscheuren van de kruisband gebeurt vaak bij een draai en/of strek beweging van de knie. Hierbij voelen of horen de meeste mensen ook een ‘knak’. Daaropvolgend zwelt de knie erg snel op waardoor bewegen en belasten niet of nauwelijks mogelijk is. Er wordt ook vaak een instabiel gevoel ervaren, soms zakt men ook daadwerkelijk door de knie. Vaak zie je dat, als gevolg van het traumamoment, ook andere structuren zoals het kraakbeen en de meniscus beschadigd zijn. Het is erg belangrijk dat er een goede diagnose wordt gesteld, waarna een goed behandelplan kan worden opgesteld.

Een voorste kruisband kan niet vanzelf genezen en wordt vaak operatief behandeld. De meest gebruikte methode is het maken van een nieuwe kruisband, door een pees van de hamstrings uit het bovenbeen te halen en in de knie te plaatsen.

 

Het kan verstandig zijn om voor de operatie al contact op te nemen met de sportfysiotherapeut. Deze kan je dan helpen om met een zo goed mogelijke knie de operatie in te gaan, zoals het verminderen van de zwelling en het kunnen strekken van de knie. Dit heeft voordelen voor het hersteltraject na de operatie. Na de operatie is het belangrijk dat direct wordt gestart met fysiotherapie. Dit is een langdurig traject. Bij aanvang wordt veel aandacht besteed aan het weer goed functioneren van de knie zodat de patiënt weer normaal kan lopen en zijn of haar werk kan hervatten. De fysiotherapeut geeft tips met betrekking tot de belasting van de knie, leert je de spieren weer opnieuw aanspannen en kan helpen met het verminderen van de zwelling. Vervolgens zal de knie verder getraind moeten worden, zodat uiteindelijk ook klachtenvrij kan worden gesport.

 

De revalidatieduur is afhankelijk van de doelstelling van de cliënt. Bij een eenzijdige sport zonder draaibewegingen zoals hardlopen of fietsen duurt de revalidatie gemiddeld 6-8 maanden. Als er weer een contactsport/balsport wordt gespeeld, duurt de totale revalidatie gemiddeld 9-12 maanden.

 

Voor een optimale, sportspecifieke revalidatie, kan een patiënt terecht bij een (sport)fysiotherapeut van Fysiocenter Bladel. Zo kun je de sport weer hervatten zonder angst en beperking in de knie. 

 

Onze specialisten:

Ruud van der Horst

 

Lisanne Wilting