Preventie van sportblessures

21-08-2017

Preventie van sportblessures

 

Binnen de sportfysiotherapie is een hele wetenschap gewijd aan blessurepreventie. Blessurepreventie richt zich op het voorkomen of vroegtijdig opsporen van dreigende blessures. De onderzoekers houden zich bezig met het bepalen welke factoren een blessure kunnen voorspellen. Deze factoren zouden dan vervolgens kunnen worden getraind of aangepast. Op deze manier kan een blessure worden voorkomen. Erg waardevol dus!

 

Topsport

Binnen de topsport is uiteraard veel geld beschikbaar om dergelijke onderzoeken te financieren. Wanneer een sterspeler niet geblesseerd raakt, levert dat uiteindelijk het tienvoudige op. Je kunt je voorstellen dat wanneer Messi of Ronaldo door een blessure niet kan voetballen, de kosten erg snel oplopen. Gelukkig zijn de uitkomsten van deze onderzoeken ook te gebruiken in de amateursport. Dit maakt het voor ons als (sport)fysiotherapeuten mogelijk deze kennis te gebruiken en blessures te voorkomen op de regionale sportvelden. 

 

Preventieve screening

Om een goed beeld te krijgen van de risicofactoren van een sporter, moet een screening gedaan worden. Van een sporter wordt, door middel van lichamelijke testen, een risicoprofiel gemaakt. Dit kunnen per sport andere testen zijn. Een handballer of basketballer zal op andere onderdelen getest worden dan een voetballer of hardloper. Uw (sport)fysiotherapeut heeft kennis van de verschillende sporten, veelvoorkomende blessures en welke risicofactoren hiervoor gelden. Deze kan vervolgens bepalen welke screeningstesten van belang zijn voor u als sporter, binnen de sport die u beoefent. 

Als voorbeeld kunt u denken aan: Een volleyballer met een slechte conditie die aan het eind van de wedstrijd door vermoeidheid een spierblessure oploopt. Een korfbalster met een slechte coördinatie en stabiliteit van de knie waardoor ze haar voorste kruisband afscheurt. Of een hardloper met een slechte looptechniek of schoeisel die een overbelasting van de voet of achillespees ontwikkeld. Dit zijn voorbeelden van blessures die ontstaan zijn door factoren die we op voorhand hadden kunnen meten en mogelijk voorkomen!

 

En dan?

 

Uiteraard is het van belang dat eventuele aandachtspunten worden aangepakt. Een groot deel van de tekortkomingen kan in de vorm van een fysiotherapeutische behandeling worden verholpen. Ook kan de fysiotherapeut ervoor kiezen om te overleggen met de trainer, coach of sportinstructeur. Hierdoor kan, door gericht advies, ook tijdens trainingen of wedstrijden worden gewerkt aan blessurepreventie. Een andere optie kan het gebruik van een hulpmiddel zijn. Bijvoorbeeld een brace, bandage, tape of het advies om steunzolen te laten aanmeten. Ook naar deze hulpmiddelen is veel onderzoek gedaan. Zo blijkt een enkelbrace effectiever ter preventie van een enkelverzwikking dan het gebruik van sporttape.

 

‘Take home message’

Het is altijd interessant en relevant om een blessure te kunnen voorkomen. Zowel op topsport- als amateurniveau. Er zijn verschillende screeningstesten beschikbaar die uw fysiotherapeut hiervoor kan inzetten. Als u vragen heeft over blessurepreventie of denkt een sportblessure te hebben, dan kunt u contact opnemen met een gespecialiseerd sportfysiotherapeut. Deze kan, samen met u, een behandelplan opstellen aan de hand van lichamelijke testen.