Dry needling, een hype of wondermiddel?

30-01-2017

Dry needling heeft zich in de fysiotherapie ontwikkeld tot een vaste behandelmethode. Nadat verschillende enthousiaste therapeuten hiermee aan de slag zijn gegaan zien we dat veel praktijken dagelijks deze specialisatie inzetten. Vanwaar deze populariteit?

 

Wat is Dry needling?

 

Dry needling is een behandelmethode die gespecialiseerde fysiotherapeuten toepassen. Hierbij wordt door middel van een dunne, niet holle, naald meerdere malen in het spierweefsel geprikt. De locatie van het prikken is afhankelijk van de klachten en vindt altijd plaats op een ‘triggerpoint’. Deze triggerpoints zijn lokale spierknopen die pijn of een beperkte beweeglijkheid veroorzaken. In de afbeelding hiernaast ziet u mogelijke locaties van enkele triggerpoints in ons lichaam (kruisjes) met een uitstralend pijngebied die kan ontstaan als een triggerpoint actief wordt ( rode zone).  Het prikken zelf is niet pijnlijk, de zogenaamde twitches die ontstaan als een triggerpoint wordt aangeprikt, worden soms wel als vervelend ervaren.

 

De effecten van Dry needling

 

De populariteit van Dry needling heeft mede te maken met de snelheid van het effect. Zo wordt vaak direct resultaat geboekt tijdens een behandeling. Deze behandelingen hebben het doel om pijn te verminderen, beweeglijkheid te vergroten en spierspanning te doen afnemen. Dit kan voor patiënten betekenen dat ze sneller hun dagelijkse activiteiten, werk of sport weer kunnen hervatten. Ook voor de behandelend fysiotherapeut kan het verminderen van pijn, spierspanning of het vergroten van de beweeglijkheid bij de patiënt essentieel zijn. Zo kunnen deze symptomen, wanneer ze niet afnemen, de verdere behandeling, revalidatie of oefentherapie in de weg staan. Dry needling is dus een erg waardevolle behandelmethode die snel aangrijpt op essentiële onderdelen van de behandeling. Ook artsen en medisch specialisten verwijzen steeds vaker specifiek door voor een Dry needling behandeling.

 

Voor wie is Dry needling geschikt?

 

Zoals hierboven genoemd, vindt de toepassing van Dry needling plaats op de spieren. Er moet dus sprake zijn van gespannen spieren. Anders zal er geen effect zijn.

 

 Deze spierspanning is echter iets wat vaak voorkomt. Hierbij kunt u denken aan; rugklachten, overbelasting, chronische pijn, houdingsproblemen of na een 

gewrichtsoperatie. De behandeling is niet gebonden aan een bepaalde leeftijd en kan in principe op iedereen worden toegepast. Er zijn wel enkele voorwaarden waarop de fysiotherapeut u zal screenen alvorens u behandeld wordt.

Dry needling moet niet als een op zichzelf staande behandeling worden gezien. Het is altijd een aanvulling op de therapie en dus geen wondermiddel. Denkt u mogelijk baat te hebben bij een dergelijke behandeling?

 

Onze collega's Ruud van der Horst en Marike Peters zijn de Dry needling specialisten bij ons!